i feel slovenia

De Sloveense Alpen

I feel Slovenia. Enkel een toeristisch slogan? Of is het echt zo dat je Slovenië kan voelen? Bij Caramel Campers verdelen wij maar liefst 2 merken uit Slovenië: Robeta en Tourne. Hoog tijd dus om een deel van het land onder de loep te nemen.

 

Triglav National Park.

Slovenië wordt gekenmerkt door bossen en bergen. Het land is 20.500 vierkante kilometer groot en telt 2.100.000 inwoners. Dat  is ongeveer 2/3 van de oppervlakte van België en ongeveer 1/5 van de Belgische inwoners. In Slovenië zijn er dus niet veel inwoners per vierkante meter, wat meer plaats geeft voor natuur. Prachtige natuur.

We starten onze trip bij het Bohinj Lake in het Triglav National Park, het engiste nationale park van Slovenië. Hier vind je ook de Triglav berg terug die 2.864 meter hoog is en afgebeeld staat op de nationale vlag van Slovenië. Wij verbleven in het Bohinj hotel vlak naast Bohinj Lake en het beeld dat de vier ontdekkingsreizigers toont die voor het eerst de Triglav beklommen.

Op de top van de Triglav staat een historisch monument – de Aljazev Stolp. Dit is een monument dat door de eerste eigenaar van de top van de berg – Aljazev – daar gebouwd werd.

Mountainbike tocht in de lente.

Samen met onze gids Gregor genoten we van leuke mountainbiketocht in de regio van Lake Bohinj. Gregor is een zeer aangename gids met een hart voor zijn klanten. Hij spreekt perfect Engels en begeleidt je langs de mooiste wegen van de regio.

De lente is net begonnen in Slovenië en we fietsen doorheen de wilde bloemenweides. Tijd om even af te stappen en een stukje te wandelen. We ontdekken een mooie waterval.

In de regio van Triglav heerst een zeer specifiek klimaat. Warme Adriatische lucht en koudere Alpenlucht komen samen waardoor het in de regio soms behoorlijk kan regenen. Deze regen in combinatie met warmere temperaturen in de zomer zorgt ervoor dat er een groene oase ontstaat. In de winter daarentegen ligt er soms tot wel 6 meter sneeuw.

Lake Bohinj nabij Lake Bled.

Het Bohinj Lake gebied ligt op een kilometer of 10 rijden van het bekender Bled Lake. Bohinj Lake is minder toeristisch en heeft wat ons betreft nog een stuk meer charme. Langs de ene kant van het meer kan je rijden met de wagen of fietsen, terwijl je langs langs de andere kant enkel te voet kan passeren. In deze voetgangerszone kom je op een single track middenin de natuur terecht. Dat levert prachtige beelden op!

In de buurt van Bohinj Lake zijn er een aantal campings. Zo heb je aan de rand van het water Camp Lake Bohinj, een idyllische plek. In het hoogseizoen kan het er wel behoorlijk druk zijn en alle campingplekken lagen kris kras door elkaar. Toch werd dit alles voldoende gecompenseerd door de prachtige, mystieke ligging. De camping bestaat uit twee zones en je kan er overnachten vanaf €11,50 per persoon in het laagseizoen.

Een andere camping in de buurt is Camping Danica. Een plekje op de camping kost hier rond de €15. De camping ligt helaas niet vlak aan het meer, maar is wel een mooie uitvalsbasis van waaruit je met de fiets zowel naar Bled als naar Bohinj kan rijden langs mooie baantjes.

Kope Ski Resort

Het Kope Ski Resort in Slovenië, dichtbij de Oostenrijkse grens, behoort toe aan de eigenaars van ons campermerk Robeta. Het is een domein waar je in de winter kan skiën en in de zomer fantastische wandelingen of fietstochten kan maken. Bovenop de berg zijn er 13 energiepunten gelokaliseerd die elk hun specifieke eigenschappen hebben. Als je blootsvoet bovenop de berg staat dan voel je de chakra’s en de bio-energie. 

Als je in de winter wil skiën dan is Kope een aanrader. Je kan met de camper overnachten aan de voet van de berg. Het skioord telt maar 8 km piste en 7 liften, maar voor een short ski is dit perfect. De après-ski is hier trouwens een voltreffer. Holcer Pub, één van de meest bekende après-ski bars van Slovenië, bevindt zich hier. Amusement gegarandeerd! Helaas was het skiseizoen gedaan, maar we komen graag eens terug.

Op de camping van Kope is er plaats voor zo’n 60 campers. Je hebt er toegang tot water en elektriciteit, er is een sanitaire blok en je kan ook afvalwater en het chemisch toilet ledigen. De camping is met een lage omheining afgezet en verdeeld in 3 verdiepingen. Dit geeft een adembenemend zicht op de bossen en bergen van de Sloveense Alpen.

Ljubno

Natuur, rivieren en schansspringen. Dat is waar Ljubno voor staat. Dit dorp in het noorden van Slovenië telt zo’n 2.700 inwoners en ligt aan de Savinj rivier. Aan de rand van het dorp valt onmiddellijk de grote schans op. In Ljubno vindt ieder jaar rond nieuwjaar de wereldbeker schansspringen voor vrouwen plaats. Dit schansspringtornooi wordt ook wel het Silvestertornooi genoemd.

Er zijn twee leuke campings in Ljubno die we aanraden: Camp Loka en Kamp Na Otuku. Deze laatste camping is kleinschaliger en gelegen langs de Savinj rivier waar je kan leren flyfishen

In Ljubno hebben we ook een nacht overnacht in het Herbal Glamping Resort. Dit luxe tentenkamp is een werkelijke een oase van rust. Wil je dus een keer luxueus en toch avontuurlijk overnachten, dan is dit echt een aanrader. De vijver is een magische plek die rust biedt. Je geniet er van de vogeltjes die langs het wateroppervlak scheren om te drinken of om te baden. Er is ook een plek met een open vuur waar je gezellig kan rond zitten. Als gast heb je toegang tot jouw eigen reuzetent met 2 slaapkamers, badkamer, openluchtdouche (die afgesloten kan worden) en eigen jacuzzi op het terras. Alles is er spik en span. En alsof dat nog niet genoeg is… Je kan er ook genieten van een sauna en heel lekker eten.

Ljubno heeft ons verrast met al het moois dat er aanwezig was. 

Triglav National Park

Meren, watervallen en de hoogste berg (2.864m) van Slovenië. Triglav National Park is een bezoek waar. Ontdek wat dit park allemaal te bieden heeft via hun website.

www.tnp.si 

Mountainbike

Wij boekten een begeleide mountainbiketocht bij Gregor van Hike and Bike. Je kan er ook een mountainbike huren.

www.hikeandbike.si

Kope Ski Resort

De skipistes zijn geopend van 21 december tot 3 maart. Een kleinschalig skigebied, maar wel met een beroemde après-ski bar. Je kan een skipas kopen per halve dag, dag of voor meerdere dagen. Een skipas voor 3 dagen in het hoogseizoen kost €84. Blijf je overnachten op de kampeerparking? Dan kan je gebruik maken van de sanitaire faciliteiten in het resort. 

www.kope.si

Slovenië

Vanuit Roeselare is het net geen 1.300 km rijden tot aan Triglav National Park. 

Je hebt een vignet nodig voor Oostenrijk als je via Duitsland naar Slovenië reist. Dit kan je ter plekke in een tankstation aankopen.

Ook om in Slovenië rond te rijden moet je een vignet kopen aan de grens. 

Campings

Camp Lake Bohinj – vanaf €11,5/nacht
Website 

Camp Dania – vanaf €15/nacht
Website

Kopa  – vanaf x/nacht
Website

Camp Loka  – vanaf €8/nacht
Website

Kamp Na Otuku – vanaf €14/nacht
Website

Herbal Glamping Resort
Website

 

Conclusie

We raden deze trip heel hard aan. En al zeker in het voorjaar. Wil je meer info? Contacteer Niels via niels@caramelcc.be.