i feel slovenia

De Sloveense Alpen

I feel Slovenia. Een toeristisch slogan van het land of is het echt zo dat je Slovenië kan voelen? Met caramel campers verdelen wij maar liefst 2 merken uit Slovenië: Robeta en Tourne. Hoogste tijd dus om een deel van het land onder de loep te nemen.

 

Triglav National Park.

Slovenië wordt gekenmerkt door bossen en bergen. Het is 20.500 vierkante kilometer groot. Dat  is ongeveer 2/3 van België in oppervlakte en telt 2.100.000 inwoners wat
ongeveer 1/5 is van België. Niet veel inwoners per vierkante meter dus, wat des te meer plaats geeft voor natuur. Prachtige natuur.

We starten onze
trip bij het “Bohinj Lake” in het “Triglav national park”. Het is het engiste
nationale park van Slovenië en hier vind je ook de Triglav berg terug. De
Triglav is 2864 meter hoog en staat afgebeeld op de nationale vlag van
Slovenië. Wij verbleven in het Bohinj hotel vlak naast bohinj lake en het beeld
dat de 4 ontdekkingsreizigers toont die voor het eerst de Triglav beklommen. Op
de top van de Triglav staat een historisch monument – de Aljazev Stolp. Dit is
een monument dat door de eerste eigenaar van de top van de berg – Aljazev –
daar gebouwd is.

 

Mountainbike tocht in de lente.

Samen met onze gids Gregor genoten we van leuke mountainbiketocht in de regio van Lake Bohinj. Gregor is een zeer aangename  gids met een hart voor zijn klanten. Hij spreekt perfect Engels en begeleidt je langs de mooiste wegen van de regio. De lente is net begonnen en we fietsen doorheen de wilde bloemenweides, almen en ontdekken na een stukje wandelen een mooie waterval. De regio van Triglav zou blijkbaar een samenkomst zijn van de warme Adriatische lucht en de koudere Alpenlucht waardoor het een speciaal klimaat is. Het kan er behoorlijk regenen en dit in combinatie met de warmere temperaturen in de zomer ontstaat een groene oase. In de winter ligt er soms wel tot 6 meter sneeuw.

Lake Bohinj nabij Lake Bled.

Het Bohinj lake gebied ligt op een kilometer of 10 rijden van lake Bled dat heel gekend is. Bohinj Lake is minder toeristisch en heeft wat ons betreft nog een stuk meer charme. Je kan langs het ene deel van het meer rijden met de wagen en fietsen naar de andere kant van het meer, en langs de bovenkant kan je enkel te voet. Hier komt je op een single track terecht die je midden in de natuur palmt en prachtige beelden oplevert. De foto’s getuigen hiervan.

In de buurt van Bohinj Lake zijn er een aantal campings. Aan de rand van het water heb je Camp Bohinj. Dit is een idyllische plek, maar het kan er in het seizoen behoorlijk druk zijn. Het leek ons ook een beetje kris kras alles door elkaar. Dit alles werd wel gecompenseerd door de prachtige, mystieke ligging. De camping bestaat uit 2 zones en je kan er overnachten vanaf 11,50€ per persoon in het laagseizoen.

De 2de camping in de buurt is camping Danica. Een plaats op de camping kost rond de 15€. Je ligt niet vlak aan het meer, maar is wel een mooie plaats waar je met de fiets zowel naar Bled als naar Bohinj kan rijden langs mooie baantjes. 

Kope Ski resort

Het Kope resort in Slovenië, dicht bij de Oostenrijkse grens, behoort toe aan de eigenaars van ons campermerk Robeta. Het is een domein waar je in de winter kunt skiën, in de zomer fantastische wandelingen kunt maken als ook gezellig fietsen. Bovenop de berg zijn er 13 energiepunten. Deze energiepunten hebben elk hun specifieke eigenschappen. Als je er op je blote voeten op staat dan voel je de chakra’s en de bio-energie. 

In de winter skiën in Kope is heel leuk. Je kan er met de camper overnachten en je zit onmiddellijk aan de voet van de berg. Er is maar 8 km piste en 7 liften, maar voor een short ski kan dit zeker passen. Als je dan ook nog eens houdt van après-ski, kan je ook terecht in de Holcer pub. Dit is een van de meest bekende après-ski bars van Slovenië. Amusement gegarandeerd! Wij hebben kunnen genieten van de après-ski sfeer, maar jammer genoeg was het skiseizoen reeds gedaan. We komen zeker eens terug tijdens het skiseizoen.

De camping van Kope bevindt zich op 1000 meter boven de zeespiegel. Er is plaats voor 60 campers en er is ook toegang tot water en elektriciteit. Er is een sanitaire blok en je kan ook het afvalwater als chemisch toilet ledigen. De camping is met een lage omheining afgezet en verdeeld in 3 verdiepingen. Als je op de rand staat dan heb je een adembenemend zicht op de bossen en bergen van het Alpine Slovenië.

We waren in Kope resort tijdens de dealer en klantendagen van Robeta in mei 2022. We ontdekten alle nieuwigheden ontdekken van onze fabrikant Robeta voor het komend seizoen. 

Ljubno

Natuur, rivieren en deze keer ook schansspringen. Dat is waar Ljubno voor staat. Ljubno is een dorp in het noorden van Slovenië en telt zo’n 2700 inwoners en ligt aan de Savinj rivier. Als je aan de rand van het dorp staat en naar de bergen kijkt,  zal je onmiddellijk de schans opvallen. In Ljubno vindt ieder jaar een wereldbekerwedstrijd plaats voor vrouwen. Dit schansspringtornooi wordt het Silvestertornooi genoemd en gaat door rond nieuwjaar.

Er zijn 2 leuke campings in Ljubno die we jou kunnen aanraden: Camp Loka en Kamp Na Otuku. Kamp Na Otoku is een kleinschalige camping gelegen langs de Savinj rivier waar je ook terecht kunt om te leren fly fishen. 

Wij overnachtten ook een nacht in Herbal Glamping Resort. Dit luxe tentenkamp is een werkelijke oase van rust. Wil je een keer luxueus maar toch avontuurlijk overnachten dan is dit echt een aanrader. De natuurlijke vijver waar je langs kunt zitten en genieten van de kruiden rondom je en de vogeltjes die langs het wateroppervlak scheren om te
drinken of te baden is magisch. Er is ook een open haardvuur waar je in een soort van gezellige arena kan rondzitten. Samen vuur maken en genieten van de rust en de natuur. Je beschikt over een reuzetent met 2 slaapkamers, badkamer, openluchtdouche die afgesloten kan worden en een eigen jacuzzi op het terras. Alles is er spik en span en een onkruid zal je er niet tegen komen. Naast dit alles kan je ook genieten van een sauna en heel lekker eten. Wij vinden dit adres een echte aanrader.

 

Ook al heeft Ljubno maar een kleine 3000 inwoners, toch waren wij verrast van al het moois dat er aanwezig was. 

Triglav National Park

 

Meren, watervallen en de hoogste berg (2864m) van Slovenië. Triglav National Park is een bezoek waar. Ontdek wat dit park allemaal te bieden heeft op hun website.

www.tnp.si 

Mountainbike

Wij boekten een begeleide mountainbike tocht bij Gregor van Hike and Bike. Je kan er ook een mountainbike huren.

www.hikeandbike.si

Kope Ski resort

De skipistes zijn geopend van 21 december tot 3 maart. Dit is een kleinschalig skigebied maar heeft wel een beroemde  après-ski bar. Je kan een skipas kopen per halve dag, dag of meerdere dagen. Een skipas voor 3 dagen in het hoogseizoen kost je €84 euro. Blijf je overnachten op de kampeerparking dan kan je gebruik maken van de sanitaire faciliteiten in het resort tijdens de winter en zomer. 

www.kope.si

Slovenië

Vanuit Roeselare is het 1270 km rijden tot aan Triglav National Park. 

Je hebt een vignet nodig voor Oostenrijk als je via Duitsland naar Slovenie reist. Dit kan je ter plekke in een tankstation aankopen.

Ook om in Slovenië rond te rijden moet je een vignet kopen aan de grens. 

Campings

Camp Lake Bohinj – vanaf €11,5/nacht
Website 

Camp Dania – vanaf €15/nacht
Website

Kopa  – vanaf x/nacht
Website

Camp Loka  – vanaf €8/nacht
Website

Kamp Na Otuku – vanaf €14/nacht
Website

Herbal Glamping Resort
Website

 

Conclusie

Wil je meer info over deze trip? Contacteer Niels via niels@caramelcc.be.